C7: Miten saamme houkuteltua kansainvälisiä lahjakkaita tutkijoita EU rahoituksella Suomeen?   – Suomalaiset veto- ja pitovoimatekijät sekä miten tehdä ne näkyviksi

Salla Kotakorva, Tampereen yliopisto
Aiheet: 3. Tulevaisuus, Yleinen

EU kohdentaa mm. MSCA rahoitusta (Pillar I) kansainvälisten tutkijoiden palkkaamiseen sekä  kannustaa kansainvälisen tutkijanuran luomiseen. Kilpaillun EU rahoituksen saanti on jo sinänsä tiukka kisa, mutta myös rahoituksen hallinnointi ja sujuva yhteistyö eri tahojen kanssa vaatii monen alan osaamista ja verkostoja.   

Suomi on pieni ja kallis maa asua, mutta kilpailuetumme toisiin samankaltaisiin maihin voidaan erottaa laadullisesti. Korkealuokkainen, oikea-aikainen ja asiantunteva palvelu on yksi laadullinen menestystekijämme. Tutkimusedellytykset infran osalta ovat tärkeitä, mutta suuret investointipäätökset riippuvat monista muista rahoitusinstrumenteista sekä kansallisista linjauksista. Toisaalta yksittäisten tutkijoiden kontaktit ja hyvät verkostot ovat avaintekijöitä menestyksekkääseen rekrytointiin sekä tutkimusryhmien kasvattamiseen.  

Tarvitsemme ulkomaista työvoimaa ja korkean tason tieteentekijöitä, jotta menestymme  tulevaisuudessa kilpaillun tutkimusrahoituksen saamisessa. Miten tutkimushallinnon asiantuntijat voivat edesauttaa tätä pyrkimystä konkreettisilla arkipäivän toimilla? Rekrytoimme eri vaiheessa olevia tutkijoista monista eri maista. Miten sujuva on rekrytointiprosessi ja erityisesti miten pidämme kiinni sekä tuemme systemaattisesti lahjakkaita kansainvälisiä tutkijoita hakemaan uusia rahoituksia?