A5: Parhaiden käytäntöjen kehittäminen EU-yhteistyössä – Case: Avoin tiede

Laura Niemi & Jaakko Kuha, University of Turku
Aiheet: 1. Vastuullisuus, Yleinen

Eurooppalaisen tutkimusalueen (ERA) Euroopan komission tutkimus- ja innovaatiopolitiikan tavoitteena on edistää eurooppalaisten yliopistojen yhteistyötä muun muassa tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa, tutkimusinfrastruktuurien ja alustojen käytössä sekä avoimen tieteen käytännöissä. Näitä tavoitteita edistää käytännössä 41 korkeakouluverkostoa. Turun yliopisto on mukana seitsemän eurooppalaisen yliopiston EC2U-verkostossa, joka toteuttaa Research & Innovation For Cities & Citizens -hanketta (RI4C2).

RI4C2-hankeessa verkostoyliopiston jäsenyliopistot pyrkivät yhteistyössä luomaan ja tunnistamaan omasta toiminnastaan parhaita käytäntöjä tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa. Turun yliopisto keskittyy erityisesti tässä yhteistyössä tunnistamaan ja tuottamaan avoimen tieteen parhaita käytäntöjä. Olemme keränneet tapauskuvauksia erilaisista avoimen tieteen käytännöstä sekä tutkijoilta että hallinnon asiantuntijoilta. Lisäksi olemme toteuttaneet verkostoon kuuluville yliopistolle kyselyn organisaatiotason avoimen tieteen nykytilanteeseen, tukirakenteisiin ja infrastruktuureihin sekä näkökulmista avoimen tieten kehittämiseen.

Eurooppalaisen verkostoyliopistotoiminnan kautta saadaan lyhyellä aikavälillä uusia näkökulmia omaan tekemiseen, luodaan toistettavissa olevia hyviä käytänteitä ja kehitetään sujuvia kumppanuuksia. Lisäksi tämä yhteistyö mahdollistaa pitkäjänteisen koulutuksen, tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan kehittämisen, jonka tavoitteena on myös vahvistaa eurooppalaista tutkimusaluetta ja vaikuttaa eurooppalaiseen tutkimus- ja innovaatiopolitiikkaan.