A12: Tutkijan tiedot osaksi Tiedejatutkimus.fi – portaalia

Joonas Nikkanen, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Aiheet: 1. Vastuullisuus, Yleinen

Tutkimustietovaranto ja sen portaali Tiedejatutkimus.fi kokoaa yhteen tietoja Suomessa tehtävästä tutkimuksesta olemassa olevista tietojärjestelmistä ja tietovarannoista.

Useilla kansallisen tutkimustietovarannon käyttäjäryhmillä (tiedotusvälineet, tutkijat, tutkimusorganisaatiot, yritykset, rahoittajat) on tarve asiantuntijahaulle. Tutkijan tiedot -kokonaisuus toteutetaan osaksi tutkimustietovarantoa vuoden 2022 aikana. Tutkijan tiedot -työkalu on tarkoitettu kaikille tutkimuksen parissa työskenteleville asiantuntijoille nimikkeestä riippumatta.

Tutkijan tiedot -työkalulla tutkija voi halutessaan luoda Tiedejatutkimus.fi-portaaliin profiilin ja valita, mitä tietoja haluaa itsestään portaalissa näytettävän. Tutkija voi liittää profiiliinsa tietoja ORCIDista ja kotiorganisaatiostaan sekä tutkimustietovarannon muista tiedoista sekä päättää, mille tahoille tietoja saa luovuttaa. Palvelu edellyttää, että tutkijalla on ORCID-tunniste ja siihen tunnistaudutaan ORCID-tunnuksilla.

Tavoitteena on toteuttaa selkeä ja kattava kokonaisuus, josta käyttäjä löytää yhdellä haulla tutkijoita kaikista suomalaisista tutkimusorganisaatioista. Kokonaisuudelle on tunnistettu monia hyötyjä:

  • Tutkijat ja asiantuntijat saavat näkyvyyttä kansallisessa palvelussa, jossa median edustajat, rahoittajat, päättäjät ja muut yhteistyökumppanit voivat etsiä asiantuntijoita
  • Käyttäjät voivat halutessaan jakaa tietojaan edelleen muille tutkimustoimijoille luvittamalla
  • Tutkijoiden ja asiantuntijoiden osaaminen näkyviin kansallisella tasolla
  • Tiedot tuodaan automaattisesti jo olemassaolevista järjestelmistä eikä käyttäjien tarvitse syöttää tietojaan uudelleen
  • Koko tutkimusura voidaan tuoda esiin riippumatta organisaatiorajoista tai nimikkeistä